Venligboerne

Venligboerne er et landsdækkende netværk, primært organiseret i Facebookgrupper, hvor flygtninge og danskere mødes i venlighed. I Facebookgruppen: Venligboerne København og Omegn er vi 40.000 medlemmer og vi mangler et fysisk sted, som kan danne ramme om vores aktiviteter og vores møder med hinanden.

Derfor vil det være fantastisk, hvis vi kan få lov at rykke ind i cafeen og resten af den etage på Onkel Dannys Plads. Her vil vi holde åbent året rundt, hver dag fx kl 13-21 og alle venlige mennesker er velkomne til at komme forbi og købe en kop kaffe, sidde udenfor på pladsen, få hjælp til dansklektierne eller et CV/jobansøgning, tage del i vagtplanen, være med til at få stedet til at fungere og vigtigst af alt – få et nyt, stort netværk i stedet for det, som gik mere eller mindre i stykker pga krig og flugt. Vi vil også involvere de kreative kræfter i den store Københavner Venligbogruppe og fx arrangere koncerter med musikere blandt flygtningene og deres danske kolleger, kunstudstillinger, loppemarkeder på pladsen, filmvisninger, forfatteroplæsninger på forskellige sprog o.lign. Vi ønsker at gøre huset åbent og inviterende, så alle nemt kan få lov at være med, både dem som ønsker hjælp eller at give en hjælpende hånd, og dem som blot vil bruge stedet som en cafe. Det er vores mål at samarbejde og samskabe, og miljøet på Onkel Dannys Plads er helt ideelt til det formål.

Mange af flygtningene i Venligbogruppen er bosiddende i omegnskommunerne, og fra 1. maj begynder 335 flygtninge så småt, at flytte til Valby i København. Vi ønsker, at det skal være nemt for dem alle at komme til og fra Venligbo Hus og derfor er placeringen på Onkel Dannys Plads, tæt på Hovedbanegården, helt genial. Pladsen er også et sted som mange københavnere og andre allerede kender og bruger, så det møde mellem flygtninge og danskere, som vi ser som en af vores vigtigste opgaver, vil nemt kunne finde sted netop her.

Det er vores drøm at kunne ansætte to personer, i første omgang i 1,5 fuldtidsstilling, til at holde huset kørende ift. alt praktisk og til at kunne koordinere aktiviteter. Den ene en flygtning og den anden en dansker.

Et relativt nyt område som vi er begyndt at tage fat på, er danskere som har brug for en hjælpende hånd. Og med det nye kontanthjælpsloft frygter vi, at der kan blive god brug for Venligbohjælp her. Både ift. at hjælpe folk i arbejde, med at få hverdagen til at hænge sammen og med at tale deres sag.

Vi er åbne overfor ideer og forslag til hvordan vi griber det hele an, og vi krydser fingre for, at vi sammen kan skabe vores første sommer med liv og venlighed i et Venligbohus på Onkel Dannys Plads.

14470366_1878660959031293_4669198741261256398_n